Thursday, September 16, 2010

Märthas "engler"

Idag er det i New Age bevegelsen et stort fokus på ”engler”. Ikke i vanlig kristen, bibelsk bemerkelse, men som åndelige ”hjelpere” og ”veivisere”.
Dette er ikke noe nytt. I antikken fantes det orakler som forkynnte det de fikk meddelt fra gudene. Idag kalles disse istedet for engler, et begrep som vi idag forknipper med kristendommen og Bibelen. Den vanligste forestillingen vanlige folk har av engler er nok fortellingen fra Jule-evangeliet der engelen Gabriel kommer til Jomfru Maria med besked om at hun skal bli mor til Messias. På den måten høres det veldig uskyldig ut.

Men englene til Märtha har ingen ting med Bibelen og den kristne troen å gjøre. Om de har noe med Bibelen å gjøre er de snarere det Bibelen kaller for onde ånder eller demoner.
Jesus sier selv at Lucifer – et annet navn på Satan eller djevelen – kan forvandle seg om til en lysets engel. Det gjør han for å lure godtroende mennesker inn i en åndlighet eller religiøse erfaringer i troen på at det er godt. I selve verket blir de forført inn i et spindelvev som fanger de og som sakte men sikkert forgifter de. Istedet for sann frihet og indre fred kommer behovet av å stadig trenge dypere inn i nye åndelige erfaringer som kaster større og større skygger over sjelen. Mørket blir større og dypere jo lenger tiden går. Bara Jesus kan sette et slikt menneske i frihet og gi sann fred.

Märtha nøyer seg ikke med å å ha kontakt med engler. Nå har hun også kontakt med de døde. Igjen blir hun forført. Istedet for å hjelpe mennesker til få kontakt med nære og kjære som har gått bort og som man savner, kan man dras inn i et usunt forhold til sin egen sorgeprosess. I verste fall kan man komme i kontakt med mørke og destruktive krefter som Bibelen kaller onde ånder. Istedet for frihet, harmoni og indre fred lokkes uskyldige mennesker inn i et mørke av New Age-åndelighet.

Men det allvorlige er at hun med sin posisjon som prinsesse har en unik plattform til å nå ut med sitt budskap. Hadde hun vært en helt vanlig kvinne hadde ingen brydd seg. Hun hadde nok blitt betraktet som en ekstemist og ikke fått oppmerksomhet i det hele tatt. Hennes motiv til hvorfor hun hengir seg till dette vil jeg ikke spekulere i. Jeg har ingen grund til å tro at hun har onde hensikter i sinne. Men selv om hun gjør dette i god tro er det allikevel alvorlig.

Norge behøver ikke disse New Age ”engler” (les: onde ånder). Norge behøver ikke kontakt med de døde. Det Norges folk behøver er å lære kjenne sin Gud. Gjennom Jesus Kristus, den gode Hyrden, får vi fred og harmoni i våre hjerte. Da finner vi vår rette identitet og vårt rette ”jeg”. Da sender Gud sin Hellige Ånd i våre hjerte – han som er den sanne Hjelperen.

1 comment:

  1. Du har forstått et essensielt poeng. Dessverre er ikke alle bevisst på dette, og det blir mer og mer vanlig å kontakte åndemakter man ikke forstår rekkevidden av. Bibelen forteller at dette ville komme til å skje. Vi kan ikke nok ikke gjøre annet enn å opplyse dem som er villige til å lytte. Lykke til videre med bloggingen;)Skriver selv om dette temaet i min siste artikkel på www.ildsjelen.wordpress.com

    ReplyDelete