Saturday, September 18, 2010

Herlig start i Finland

Igår var det ungdomsmöte i menigheten Arkki i Järvenpää i Finland. Da det var dags for meg å preke, merket jeg med en gang at Gud virkelig ville bryte igjenom i ungdommers liv. Det var som å gå opp i en boksnings ring og gyve lös på motstanderen. (Nå var det ikke ungdommene jeg gav meg lös på:-) ...) Jeg prekte at grunden for tro (å leve et overnaturlig liv i det mirakulöse) er vissheten om at Gud er en god Far. Jesus kalte dispiplene og sa: "Fölg meg!". Det var ikke bare et kall til å fölge Jesus geografisk - fra plass till plass, det var et kall til å bli som Jesus, leve som Jesus, tale som Jesus og gjöre som Jesus! Om det ikke er mulig - da er Jesus en bedrager. Men om det er mulig - da utfordrer disse ordene oss til å ta Jesu ord og våre egne liv på alvor.

Jeg talte videre bl. annet om at grunnen for tro er vissheten om at Gud er en god Far. Og at den vissheten kommer dgjennom at Den Hellige Ånd åpenbarer dette for våre hjerter. For at åpenbaring skal komme til oss må vi vende oss til Kristus og omvende oss fra synd. Åpenbaring er for de som elsker Gud.

Da vi gikk inn i avsluttningen av preknen var Guds närvär mektig manifestert. Et progfetisk ord, gjennom tunger og tydning, utfordret konkret ungdommer å ta sine liv og sitt kall på alvor. Flere mötte Gud på dypet. Det var tårer, innerlige bönner og deretter glede. Å se smilet, gleden i öynene, og samtidig tårer som strömmet ned for ungdommers ansikter var FANTASTISK!!! Takk Jesus for din godhet og trofasthet! Vi ber om at det du gjorde i går i ungdommers liv skall bäre rik frukt. Amen!

Idag er det bibelundervisning kl 14:00 og deretter menighetens hovedgudstjeneste kl 16:00. Kl 14:00 skal jeg undervise om "Tro som overvinner verden". Kl 16:00 planlegger jeg å preke om "Gud vil gi deg bönnesvar!"

Ikveld blir det å dels forbrede bibelskolen for mandag. Da skal jeg ha 2klasse i repitisjonsemne "Tro". Dels blir det å fölge valget i Sverige. Ser ut til å bli riktig spennende...

Be, så skal dere få!

Jesus sier i Matt 7:7-8 Be, så skal dere få...for hver den som ber, han får..."

Bønn er kanske den mest uutnyttede resurs som finnes tilgjenlig for mennesket. Gud oppfordrer oss til å be - om og om og om igjen! Hvorfor? Jo, derfor at han vil gi oss bønnesvar. I Herrens bønn lærer Jeus oss å be: "Komme ditt rike. Skje din vilje, som i himmelen, så og på jorden." Det er gjennom de troendes bønner som Guds vilje og manifestasjonen av Guds rike blir synlig på jorden, i vårt land, i våre menigheter, i våre familier og våre liv. Jakob sier i sitt brev (4:2) om bønn at: "Dere har ikke, fordi dere ikke ber." Med andre ord er Guds oppfordring til oss om å be et uttrykk for Guds lengsel etter å se sin gode vilje bli til virklighet i våre liv.
Men hvorfor er bønn så vanskelig? Hvorfor skal det alltid være en slik kamp rundt det å be? Dels har vi en fiende, djevelen, som skyter brennede piler og frister oss til ikke å be. Tregheten, trøttheten og motstanden mot å be er mange ganger et yttre angrep. Jesu tre nærmeste disipler som skulle kjempe med Jesus i bønn i Getsemane sovnet av bedrøvelse og deres øyne var tunge av søvn. Disse disipler som var vant med natte-jobb som fiskere kjempet med å våke i bønn, men kunne ikke klare det. På samme måte opplever også vi en trøtthet og motstand mot å be. Men om vi overvinner denne trøtthet, kommer vi til å oppleve at i bønnen finnes styrke, fornyet kraft og herlige bønnesvar.

Fortsatt står disse ordene fra Jeus fast. Ikke som vakker poesi, men som virklighet og himmelske løfter. I bønnen brytes begrensninger, troen vekkes til liv, Guds løfter blir levende og Jesu nærhet blir konkret og virkelig.

Be, så skal dere få!

Thursday, September 16, 2010

Märthas "engler"

Idag er det i New Age bevegelsen et stort fokus på ”engler”. Ikke i vanlig kristen, bibelsk bemerkelse, men som åndelige ”hjelpere” og ”veivisere”.
Dette er ikke noe nytt. I antikken fantes det orakler som forkynnte det de fikk meddelt fra gudene. Idag kalles disse istedet for engler, et begrep som vi idag forknipper med kristendommen og Bibelen. Den vanligste forestillingen vanlige folk har av engler er nok fortellingen fra Jule-evangeliet der engelen Gabriel kommer til Jomfru Maria med besked om at hun skal bli mor til Messias. På den måten høres det veldig uskyldig ut.

Men englene til Märtha har ingen ting med Bibelen og den kristne troen å gjøre. Om de har noe med Bibelen å gjøre er de snarere det Bibelen kaller for onde ånder eller demoner.
Jesus sier selv at Lucifer – et annet navn på Satan eller djevelen – kan forvandle seg om til en lysets engel. Det gjør han for å lure godtroende mennesker inn i en åndlighet eller religiøse erfaringer i troen på at det er godt. I selve verket blir de forført inn i et spindelvev som fanger de og som sakte men sikkert forgifter de. Istedet for sann frihet og indre fred kommer behovet av å stadig trenge dypere inn i nye åndelige erfaringer som kaster større og større skygger over sjelen. Mørket blir større og dypere jo lenger tiden går. Bara Jesus kan sette et slikt menneske i frihet og gi sann fred.

Märtha nøyer seg ikke med å å ha kontakt med engler. Nå har hun også kontakt med de døde. Igjen blir hun forført. Istedet for å hjelpe mennesker til få kontakt med nære og kjære som har gått bort og som man savner, kan man dras inn i et usunt forhold til sin egen sorgeprosess. I verste fall kan man komme i kontakt med mørke og destruktive krefter som Bibelen kaller onde ånder. Istedet for frihet, harmoni og indre fred lokkes uskyldige mennesker inn i et mørke av New Age-åndelighet.

Men det allvorlige er at hun med sin posisjon som prinsesse har en unik plattform til å nå ut med sitt budskap. Hadde hun vært en helt vanlig kvinne hadde ingen brydd seg. Hun hadde nok blitt betraktet som en ekstemist og ikke fått oppmerksomhet i det hele tatt. Hennes motiv til hvorfor hun hengir seg till dette vil jeg ikke spekulere i. Jeg har ingen grund til å tro at hun har onde hensikter i sinne. Men selv om hun gjør dette i god tro er det allikevel alvorlig.

Norge behøver ikke disse New Age ”engler” (les: onde ånder). Norge behøver ikke kontakt med de døde. Det Norges folk behøver er å lære kjenne sin Gud. Gjennom Jesus Kristus, den gode Hyrden, får vi fred og harmoni i våre hjerte. Da finner vi vår rette identitet og vårt rette ”jeg”. Da sender Gud sin Hellige Ånd i våre hjerte – han som er den sanne Hjelperen.

Wednesday, September 15, 2010

Intensiv høst i Norge

Det er en stor glede for meg at det innfor denne høsten har åpnet seg en mulighet å kunne reise intensivt mot Norge. Fram til begynnelsen av desember kommer jeg nesten hver helg å befinne meg i et eller annet sted i Norge.
Jeg har i to års tid ønsket å kunne reise mer mot Norge. I fjor forsøkte jeg få til det men opplevde ikke at tiden var inne.
Prekenturene kommer til å fortsette også under våren, men ikke fullt så intensivt som under høsten.

Første stopp var Tønsberg - Norges eldste by. Pastorsparet i menigheten Frisk, Per Christian og Tone-Lise Gustavsen, tok imot meg og Harald Høidahl(som ledet lovsangen under helgen). Det var seminar under dagen på lørdagen, ungdomsmøte på kvelden og gudstjeneste på søndag formiddag. Spesielt herlig var det å preke på lødrag kveld. Menighetens ungdommer hadde alle invitert med seg en ikke-kristen venn. Å dele evangeliet med disse ungdommene var fantastisk! Sååå åpent, sååå mottaglige. Ei jente kom på eget initiativ tilbake tidlig neste morgen på søndagsgudstjenesten. Ei annen jente sa til en av lederne etter lørdagkveldens møte at "jeg tror jeg skal begynne å vanke her..."
Om dette jeg opplevde i mitt møte med disse ikke-kristne ungdommene er representativt for landet - da står vi infor en gigantisk ungdomsvekkelse i årene som kommer. Jeg har aldrig noen gang opplevd en slik åpenhet og mottaglighet for evangeliet i Skandinavia. Det fanns ingen tegn til opposisjon eller reservasjon i deres ansikter mens jeg talte.

Senere, 15-17 oktober, skal jeg tilbake til Tønsberg. Fredag den 15/10 kommer de fleste menighetenes ungdomsgrupper sammen for et stort felleskristet ungdomsmøte. Harald Høidahl m/band kommer å lede lovsangen. På lørdagen samles ungdomsledere til leder-seminar m/lunch. Jeg gleder meg enormt mye til å treffe både ungdommene, men også ungdomslederne som gjør en sååå viktig innsats inn i tenåringenes liv.
Gud velsigne alle ungdomsledere!!!!