Saturday, January 23, 2010

Gud svarar på bön !

Åter och åter i Bibeln säger Gud att han inte bara hör våra böner, utan att Han också svarar på bön. Jesus säger i Matt 7 att den som ber han får! Och detta att Gud svarar på bön går tillbaka till vem Han är. Guds väsen, Hans karaktär och natur är grunden för att Han svarar. Det är inte först och främst hur vi ber och vem vi är – utan Gud själv som är orsaken till bönesvar. När vi sen har fått denna uppenbarelse, dvs. visshet och kunskap, om vem Gud är och Hans kärlek till oss, då uppmanas vi att be med en förväntan som samstämmer med vem Gud är. Om Gud uppmanar oss att be, försäkrar oss om att Han hör våra böner och att Han utifrån sin karaktär svarar på våra böner – då kan vi och borde vi be med förväntan.
I Jeremias bok (33:1-3) uppmanar Herren Jeremia att ropa till Honom och lovar honom att svara på hans rop:
HERRENS ord kom till Jeremia för andra gången medan han ännu var inspärrad på vaktgården. Han sade: Så säger HERREN, han som utför sitt verk, HERREN som formar och verkställer det, HERREN är hans namn: Ropa till mig, så vill jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till.

Jeremia satt i fängelse nå Herren talade till honom. Han levde, precis som vi ofta gör, i begränsning och hinder. I Jeremias fall var det andra människor som hade orsakat denna situation som verkade omöjlig att komma ut ur. Oavsätt hur situationen hade uppkommit representerar den olika typer av fångenskap. Det kan vara fängelse av ekonomisk fångenskap, relationer i familjen som är fyllda av kyla och is och där man känner sig som i ett fängelse, det kan vara att Herrens kallelse är på ditt liv men du kommer inget vart antingen pga. omständigheter eller det är som om du har hamnat i ett andligt vakuum. Då är detta ord till dig! Ropa till Herren, så skall Han svara dig…!
En kategori människor som Herren speciellt lade på mitt hjärta inför min predikan var våra bönebarn. Gud vill frälsa våra bönebarn. Låt oss omsluta alla bönebarn speciellt detta år och förvänta oss bönesvar under 2010.

1 comment: