Saturday, January 30, 2010

Vi får aldrig glömma

Den 27 january är den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Det är samma datum som när koncentrations- och förintelselägeret i Auschwitz befriades 1945. I anledninga av denna markering arrangerade Livets Ord en minneskväll för Förintelsens offer. Det blev en högtidlig, värdig och gripande upplevelse. Som talare medverkade Meitek Grochner, överlevande från flera koncentrationsläger i Polen och Tyskland, Joseph Akerman, Israels handelsattaché i Stockholm, Mikael Oscarsson, Riksdagsman för KD och vice ordförande för Israels vänner i Riksdagen och Livets Ords andre pastor Robert Ekh. Speciellt gripande var det att lyssna till Meitek Grochners egna upplevelser. Det var starkt att se hur skakad och berörd han fortfarande var av dessa händelser som ägde rum för 65 år sedan. Han gör en fantastisk insats när han ihärdigt reser över hela Sverige och berättar om sina upplevelser på skolorna.

Det är så viktigt att påminnas om den fasansfulla och oerhörd grymma Förintelsen. Om vi skulle glömma eller inte längre bry oss är det att bjuda tillbaka dessa onda krafter tillbaka in i samhället. Vi kan aldrig, aldrig tillåta att detta sker igen. De som följer utvecklingen av antisemitiska dåd i Europa och de strömningar som nu rör sig på vår kontinent säger att atmosfären idag är som på 30-talet. Antisemitiska dåd ökar år för år och det inte bara i andra länder utan här i Skandinavien och Sverige.

Förakt mot judar, klätt som politisk motiverat anti-israeliska uttalanden måste avslöjas. Anti-sionism som är förklätt antisemitism måste bekämpas. När detta tar sig uttryck på universitet eller högskolor med krav på akademisk bojkott av Israel och hävdar sin rätt att göra det utifrån en såkallad akademisk frihet måste man bemöta detta med kraft. Eller när tidningarna spelar på gamla antisemitiska föreställningar i sitt grova påhopp på Israel och kräver immunitet gnom att hänvisa till pressfriheten måste vi reagera och säga ifrån.

Israel har rätt till sitt land, de har rätt till säkra gränser och de har rätt att skydda sina egna medborgare mot terror. Israel har också behov av stöd. Som enda fria demokratiska land i Mellanöstern är de värda att stödjas i sitt försvar mot de många diktatoriska regimer runt omkring sig som vill utplåna dem.

Låt oss välsigne det land och det folk som gav oss frälsning genom Jesus Messias, Guds Son.
Gud välsigne Israel!

No comments:

Post a Comment