Friday, January 16, 2009

Anonyma kommentarer

Framöver önskar jag att de som kommenterar inte gör det anonymt. Jag skriver mina inlägg i full offentlighet. Jag förväntar då att de som vill kommentera eller fråga gör det utan att gömma sig. Anonyma kommentarer kan komma att tas bort i framtiden. Hoppas på förståelse för detta.
/Remi

10 comments:

  1. Det är trist.
    Själv för vem som hällst skriva på min egen blogg, anonyma eller ej (de flästa svarar ju enda genom att använda endast sitt förnamn). Enda kommentarerna jag tar bort är de som är rasistiska, samt person angrep.

    Jag är aldrig själv anonym, jag står för mina åsikter- och ändrar mig när jag har fel. Men jag har förståelse varför människor önskar vara anonyma, här finns ju många orsaker (allt från mindre spam mails, till rädsla).

    Frid

    ReplyDelete
  2. Hej Remi,
    Jag har följt en del av det du skrivit från sidolinjen och måste säga att jag är förundrad över den ton du tillåter dig att ha gentemot vissa bloggare. Du nämner inga namn för att du genom detta garderar dig. Helt ok. Nu har andra nämnt namn och jag har en känsla av att jag är en av dessa bloggare du refererar till.

    Om du läser mina artiklar så får du mer än gärna vara oenig med det jag lagt fram. Men att så konsekvent avvisa det som konspirationsteorier och fantasier är låg debatteknik anser jag. Fakta kan själv undersökas av den som är intresserad i sanningen, och hade jag INTE varit det hade varken Anders Gerdmar eller Joachim Lundqvist fått lov att publicera sin agenmälen hos mig. Din kritik är både osakligt och hätsk och vad vill du egentligen uppnå?

    Kan du med handen på hjärtat säga att du älskar mig även om jag framför saker du verkligen ogillar, eller ser du på mig och andra som fiender till Livets Ord?

    Debatten borde kunna nyanseras på så sätt att vi alla inte sprider om oss med felaktiga beskrivelser av olika fenomen. Du får gärna ta kontakt via mail om du anser att det är lättare att svara där. Jag håller väldigt hårt på att dem som kontaktar mig ska känna sig trygga på att inget delas med andra utan samtycke. Det gäller givetvis dig också. Det kunde vara nyttigt och intressant att höra vad det är du anser är fantasier och konspirationsteorier i det JAG lagt fram.

    Önskar inte använda samma retorik och beskhet som jag anser att du och andra ledare inom Livets Ord gjort sista tiden. Anders Gerdmar uppträdde på ett fint och sakligt sätt i både sitt genmäle och i den mailkontakt vi hade. Jag skulle önska att fler gjorde som honom.

    Bless!

    /Andréas Glandberger

    ReplyDelete
  3. Remi: Lovar du att församlingsmedlemmar inte påverkas i sitt privatliv av det de skriver på din blogg? Alltså, inga cellgruppsledare eller distriktspastorer som hör av sig, som skedde samtliga kritiska medlemmar förr om åren?

    Om du kan lova detta, kanske någon vågar kommentera kritiskt med namn trots medlemskap i din församling. Men även om du ger ett sånt löfte tror jag att en hel del som är med i Livets Ord kommer att avstå ifrån att kommentera, just på grund av vad som skett emot kritiker tidigare. De är rädda om sin församlingstrygghet, sin ekonomi, sina barns väl och ve, och sitt sociala nätverk.

    ReplyDelete
  4. Hej Remi,
    Jag är en av dem som har för vana att skriva under med Förnamn + Initial (David P.) Mitt fullständiga namn finner du längst ner.

    Suck! Nu blev det till slut klarlagt. Livets Ord (LO) och Ulf Ekman för samtal med RKK. Se artikel nedan från RKK's web-publikation "GoodNews online, Catholic Charismatic Renewal serving the Church".

    Jag vet att du är duktig på engelska så jag översätter inte artikeln.

    (Artikeln finns för övrigt redan översatt på följande blogg: http://www.glandberger.net/2009/01/jassa-ulf-ekman-besvarar-kritiken/#more-1243)

    ---- Citat:
    "Charles Whitehead part of Vatican Team in Talks with non-Denominational Leaders

    Charles Whitehead, a member of the English NSC and past president of ICCRS, who has been involved in building relationships with leaders across the denominational spectrum for many years, has had his expertise recognised. Last April he was part of a team of four, who included Bishop Brian Farrell and Mgr Juan Usma from the Pontifical Council for Promoting Christian Unity) and Fr James Puglisi from Centro Pro Unione in Rome, who had “a Preliminary conversation” with five leaders from the non-denominational churches. These leaders included Pastor Ulf Ekman from Sweden and John Noble from England, Dr Eric Belcher, Dr Lonnie Laughlin and Dr John Cathart from the USA. “Preliminary Conversations” are seen as a preparatory stage to proper official dialogues, which the Catholic Church already has with the major denominations including the Pentecostal Church. It has been difficult in the past for the Catholic Church to be in dialogue with the non-denominational stream in the body of Christ, because of its lack of a recognised world wide leadership structure and the existence of multiple streams. These meetings, however, are a sign of the Catholic Church’s eagerness to be in relationship with this grouping of Christians. It also highlights the role that members of the Catholic Charismatic Renewal have had in helping to facilitate this, particularly Charles Whitehead, who is currently the co-chairman of Charismata, an ecumenical network of leaders in the UK. The theme of the conversation focused on confessional identity, understood in terms of self-understanding and the concept of Christian unity. The positive outcome of the meeting led to the decision to meet again in Rome in April 2009."
    ------Slut citat.

    Citerat från:
    http://www.ccr.org.uk/archive/gn0809/nws.htm

    Om det nu är så att LO samtalar med RKK. Finns det någon orsak att dölja det?

    När ska LO börja tala klarspråk om Ulfs besök i Rom? Man försökte ju till och med hålla höstens resa dit hemlig, eller... ?!? När resan dit blev känd beskrevs den också mest som en turistresa?! Eller har jag missförstått något?

    Det kan vara intressant att veta vad som diskuterades. Eftersom Ulf själv inte vill förklara så har jag inget annat val än att fråga runt. Och nu riktar jag ovanstående frågor till dig, Remi. Du är en av de pastorer på LO som jag fortfarande har förtroende för.

    Jag är dock lite besviken över det sätt du tidigare beskrivit frågeställare/undrande/kritiker på din blogg: ("bakåtsträvare som på grund av sin egen fruktan, sina fördomar och okunskap sprider rykten eller kokar ihop alla möjliga konspirationsteorier" från din blogg: http://remihoidahl.blogspot.com/2009/01/2008-tankar-om-ret-som-gtt.html)

    Gud välsigne Dig Remi!

    /David Pöntinen
    (sedan i höstas f.d. medlem i församlingen Livets Ord, Bibelskoleelev 1984-85 och 1987-88)

    ReplyDelete
  5. Hoppsan! Ser nu att mötet som beskrivs i artikeln ägde rum redan i april 2008 - inte hösten 2008. Jag läste tydligen inte artikeln tillräckligt noggrannt. Men frågorna kvarstår...

    Hmm... Det verkar alltså vid en ytlig betraktelse som att detta möte var ett av de möten med RKK som enligt Ulf inte har ägt rum, eller?

    Guds rika välsignelse över dig och din familj, Remi!
    /David Pöntinen

    ReplyDelete
  6. Ett tips i all vänlighet;
    Besvara kommentarer. En blogg är menat som en samtalsplats och jag räknar med att du önskar att folk ska kommentera det du skrivit.

    ReplyDelete
  7. Hej Andy!
    Ja, jag vill absolut svara på kommentarer, men av och till har man inte tid till allt skrivande hela tiden. Men en stor familj, pastorstjänst och annat viktigt får bloggandet komma när jag har tid för det. Men här kommer det svar och kommentarer till det du skrev:

    Du har en känsla av att jag refererar till dig i mina inlägg. Jag vill återigen säga att jag har kommenterat debatten i sin helhet och uttryckt hur jag uppfattar tonläget och tillvägagångssättet generellt sätt. Det är flera som har kommit med förslag på vem jag riktar mig till, men det för stå för dem själv. Men om någon tycker att känna igen sig eller någon annan i min beskrivning får vara upp till var och en.

    Du frågar om jag med handen kan säga att jag älskar dig?
    Ja, absolut! Jag hyser inga negativa känslor mot någon. Det jag har kommenterat uttrycker det jag tycker om företeelsen, sättet som man hackar på Ulf Ekman och Livets Ord.
    Jag känner bara kärlek till alla bloggare och kommentar-skrivare. Faktum är att kvällen innan du skrev din första kommentar på min blogg nämnde jag ditt namn inför Herren och omslöt dig i min kvällsbön. (Inga onda känslor här inte :-)


    Att jag har uttryckt mig beskt...
    Nej, och heller inte mot någon personligen.
    Men skarpt? Ja! Mot den ström av det jag uppfattar som barnsligt(i bibliska termer; köttsligt)påhopp och hackande på Ulf Ekmans person.
    I allt som är skrivet om och mot Ulf Ekman som person kan man hitta mycket beskt.
    Det var mot denna tendens i allmänhet jag riktade in mig.

    Att människor har ärliga frågor och undringar är något helt annat. Det måste det finnas utrymme för i en rörelse och i en församling.

    Med önskan om allt gott!
    /Remi

    ReplyDelete
  8. Hej igen Remi,
    Tack för ditt svar. Då jag befunnit mig i fjällen tillsammans med min familj under några dagar har jag inte sett ditt svar. Det var gott att läsa det du skrev även om vi ser olika på en del saker. Jag tror det du skriver och tackar för att jag fanns med i dina böner.

    Att jag hade en känsla av både det ena och det andra tror jag du förstår, men vi låter det ligga nu. Det är bra att vi kan samtala och vara oense men ändå kunna säga att vi älskar och respekterar varandra. Med detta som utgångspunkt kan ett samtal faktisk leda till något mer än bara meningsutväxlingar. Joachim Lundqvist var inne på en del bra i sin kommentar hos mig här i veckan och jag har nu vidtagit en del åtgärder för att tonen på bloggen ska förbättras. Det tar nog en stund innan man kan säga att det är accaptabelt, men det är en början.

    Nu förstår jag din reaktion mtp påhoppen gentemot Ulf Ekmans person, men för min egen del vill jag inte säga att kritiken handlar om detta. Det är sakfrågorna som är intressanta och legitima att ställa även om jag förstår att ni även på denna punkt säkerligen inte håller med. Det finns otroligt många frågetecken inom det som sker i dagens Livets Ord och då LO faktiskt påverkar i så stor grad som ni gör kan du /ni nog räkna med att sådana som mig ställer en del frågor.

    Jag ska göra det jag kan för att besöka Uppsala under våren och planerar då in ett besök på Livets Ord, helst på kontortid mitt i veckan. När det blir aktuellt hör jag av mig och hoppas träffa en del av er bröder. Joachim har jag en deal med "sånn omtrent".

    Önskar välsigna dig av hela mitt hjärta och är som sagt tacksam för det du skrev här ovan. Jag har också stor familj förresten. 4 barn och heltidsjobb, så bloggandet sker som regel på sena kvällar. :)

    ReplyDelete
  9. Hej Remi!

    Du berör ett ganska intressant ämne i det du skriver. Jag kan förstå och själv tycka att det är bra och positivt att våga skriva sitt namn när man kommenterar eller fråga något, men...

    Vad tror du det beror på att en del människor inte vill eller vågar skriva ut sina namn? Du som pastor/ ledare vill säkert att det som finns i form av frågor och undringar kommer fram till dig så att du som pastor kan hjälpa människor.

    Men om människor inte vågar uppge sina namn, har vi inte missat någonstans då.

    Är det så att "atmosfären" gör att en del känner obehag att uppge sitt namn?

    Visst kan det vara så att en del vill vara anonyma och gömmer sig bakom det för att på ett oförskämt sätt vräka ur sig en del saker som man inte vill göra "öga mot öga". Men du som ledare är väl ändå glad att frågeställningar och ev. problem kommer upp till ytan, och om det ända sättet att det kommer fram är genom att ngn skriver anonymt ,så har du ju ändå möjlighet att hjälpa den personen, eller hur?

    Ha det bra

    Emanuel

    ReplyDelete
  10. Hej Emanuel!
    Ja, du har rätt i det du skriver att jag som pastor kan hjälpa människor som skriver anonymt. Jag skrev inte att jag skulle ta bort alla anonyma kommentarer. Men jag vill inte att min blogg skall bli en plats där man kan komma med alla möjliga anklagelser eller påståenden och dölja sig bakom sin anonyma eller fiktiv identitet.

    Det jag skrev var att: "anonyma kommentarer KAN komma att tas bort i framtiden". Jag är fortfarande öppen för att anonyma kommentarer skall få utrymme, men jag uppmuntrar alla att uppge sin identitet.

    GOD BLESS!

    /Remi

    ReplyDelete