Saturday, January 31, 2009

Vingårdsarbetarnas lön

I Matt 20 berättar Jesus en liknelse om vingårdsarbetarna. Några arbetade tolv timmar, andra nio timmar, andra sex, några tre och några bara en timme. När det sen var dags för löneutdelning fick alla en denar, en dagslön. De som hade arbetat hela dagen och burit dagens hela och fulla börda blev arga på det de upplevde som orättvist. Jesu svar är fascinerande. Han hänvisar till att han kom överens med alla om deras lön och ger dem därmed en rättvis lön. Hans utgångspunkt är hans godhet emot de som inte hann arbeta hela dagen.

Även om de inte hade arbetat tolv timmar, behöver de på samma sätt som alla andra samma mängd pengar för att leva och bo. Han mäter upp lönen inte ut ifrån vad de hade presterad, utan utifrån sin GODHET. Paulus säger om Guds försörjning och ekonomiska välsignelse för den troende: "Så skall min Gud, EFTER SIN RIKEDOM på ett härligt sätt i Kristus ge er allt vad ni behöver."

Guds gåva ges som ett gensvar på vår tro. Lönen i himmelen ges därför att vi har böjt oss, ödmjukat oss inför Herren, bekänt våra synder, omvänt oss från vår onda väg och för att vi bejakar helgelse. Men lönen är ändå baserad på Hans godhet. Den ges i förhållande till hans godhet, inte i förhållande till min svaghet eller misslyckande.

När vi faller, när vi misslyckas, när vi till och med inte vill göra det goda finns hans godhet och nåd där och hjälper oss att vilja göra det goda. I filipperbrevet 2:13 skriver Paulus: Ty Gud är den som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske."

Låt inte tidigare misslyckanden hindra dig från att idag göra Guds vilja! Låt inte tidigare fall hindra dig idag från att bejaka Guds bästa för ditt liv idag! Låt inte besvikelse över dig själv eller andra styra ditt liv mot en mörk horisont, utan låt Guds godhet och Guds nåd kalla dig till nya beslut, till ny överlåtelse och till att på nytt leva fullt ut för honom! Himmelen väntar, lönen väntar - därför att Gud är god!

Önskar alla vänner en underbar söndag!


Om du inte är på gudstjänst idag kan du följa Ulf Ekman predika på Livets Ord. Klicka här.

3 comments:

  1. Du predikate på en T.V. kanal i din hemstad i går. Vi har ikke den kanalen.Asbj. ringte tilfeldigvis Reidar midt i din predikan. R. var så begeistret at han holdt telefonen inntil T.V.'en så Asbj. også skulle få høre. Han hadde gjerne holdt den der til talen var slutt. På møtet i kveld fortalte også Kai at det haddde vært fin å høre deg.

    ReplyDelete
  2. Takk tante Åse, det var oppmuntrende å höre!
    Nå er det mulig å ta del av gudstjenestene på Livets Ord gjennom å gå in på vår webb-tv. Der finns nesten alle tidligere möter, konferanser og div. andre program. Gå til: http://tv.livetsord.se
    Der kan dere söke på taler eller hvilken type möte dere vil se.

    Hils Asbjörn og alle kjente på Sion

    ReplyDelete