Monday, February 2, 2009

Den Hellige Ånd - Troens Ånd

Det er alltid spennende med nye navn. Når et barn har blitt födt venter alle spent på hva den nye skatten skal hete. Av og til kan et navn forårsake store bölger av reaksjoner i en familie. Det kan väre av glede, når et barn får arve navnet til en av besteforeldrene eller noen andre i slekten. År av kontroverser og spenninger kan leges gjennom en slik forsonende handling. Andre ganger kan det ligge urimlige forventninger på et ungt par om å gi sitt barnet et visst navn.

I andre kulturer har navn en mye viktigere funksjon enn bara å klinge bra i munnen. Navn uttrykker vem personen er. Det blir som en proklamasjon av denne personens framtid og hvordan livet kommer til å bli. Jeg leste for noen år siden at man kan statistisk se at visse navn er mer frekvente i topp-jobber og höyt betalte yrker. Det virker ikke som om det bara har med den sosiale situasjonen til peronen å gjöre eller at visse navn er mer frekvente innen visse sosiale klasser. Det ser faktisk ut til at visse navn uansett sosial bakgrund finnes innen visse segment av yrker. Så kanske det er viktig med navn også i vår kultur, selv om vi ikke tenker på det. Kanske navn er med på å forme framtiden, selv om vi ikke selv ser sammenhengen med navn og navnenes betydning.

Gjennom hele Bibelen åpenbarer Gud seg for oss og viser oss vem han er gjennom sine ulike navn. Hans navn utrykker vem han er, hans egenskaper og hans vilje. Den Hellige Ånd, Guds Ånd, Jesu Kristi And - den tredje personen i guddommen har også mange ulike navn. I disse får vi et inblikk i hvem Han er.

Den Hellige Ånd kalles for "Troens Ånd". Det belyser Hans oppdrag for å skape og utvikle tro i våre hjerter. Han drar våre hjerter til Gud, åpner våre öyne så at vi ser Gud og gjör våre hjerter så varme at vi tror på Gud. For at troen skall frigjöres og bli levende må Bibelen bli levende. Det er i Guds Ord som Gud åpenbares og forklares. Men for at vi skal kunne se Gud i Ordet, ikke bare få et intelektuelt bilde av Guds ulike egenskaper, men for at vi i våre hjerter skall se Ham, skue Ham og bli oppfylt av Hans närvär, må det åpenbares for oss.

Men det blir ingen åpenbaring uten renhet. Uten helliggjörelse skal ingen se Herren. Og det er bare de renhjertige som skal se Gud. Derfor hjelper Troens Ånd oss til å se, erkjenne og bekjenne vår synd. Derfor er han for oss Den HELLIGE Ånd som virker i oss for å dra oss til Gud i renhet. Han for oss "Hjälparen" och "Sannhetens Ånd" som skal OVERBEVISE verden om synd, rettferdighet og dom. Med andre ord skape overbevisning, som i henhold til Hebr 11:1 er TRO. Tro er ikke bare tro for mirakler. Tro er overbevisning - og handling som gjöres i lydighet og i respons på den overbevisning som Den Hellige Ånd har virket fram i et mennesks hjerte. Dermed kan man ikke lösrive tro fra omvendelse. For omvendelse er også et av troens uttrykk.

Den Hellige Ånd- Troens Ånd kalles også for "Barnekårets Ånd", den Ånd som gjör at vi roper Abba Fader. Med andre ord arbeider han i oss og taler til oss for å bryte frykt og reddsel. Han arbeider med oss for å före oss inn i en när, intim, tilitsfull, varm, fortrolig, gledefull og entusiastisk relasjon med Gud som vår Far og Pappa. Han vil at vi skal se at vi er elsket - elsket meget höyt. Han vil at vi skal forstå Faderens omsorg for oss. Han vil at vi skal leve i en en så full overbevisning om Gud som vår gode Far, at det forlöser en tro som gjör at vi ROPER Abba, Fader!

Da er vi tilbake til Den Hellige Ånd som Troens Ånd. For Paulus skriver 1 2 Kor 4:13 at: "Men eftersom vi har den samme troens Ånd - efter det som er skrevet: Jeg trodde, derfor talte jeg - så tror vi og, derfor taler vi og..."

Den Hellige Ånd er Sannhetens Ånd som leder oss til omvendelse og syndesnes bekjennelse, Han er Barnekårets Ånd som gjör att vi roper Abba Fader og Han er Troens Ånd som virker i oss til å tale i tro det Han har overbevist oss om.

Denne Troens Ånd bor i alla troende. Troens Ånd virker i alle troende. Troens Ånd taler gjenom alle troende. Troens Ånd bor i deg!

La oss slippe Troens Ånd til i våre liv. Da kan verden overvinnes, da kan Guds kraft forlöses, da er ingenting umulig!

Gud välsigne deg!
/Remi

1 comment:

  1. Bare en ting å si: Amen!

    Vi trenger med av troends ånd i våre liv!
    Vår tro er det som overvinner verden! :)

    ReplyDelete