Saturday, January 31, 2009

Vingårdsarbetarnas lön

I Matt 20 berättar Jesus en liknelse om vingårdsarbetarna. Några arbetade tolv timmar, andra nio timmar, andra sex, några tre och några bara en timme. När det sen var dags för löneutdelning fick alla en denar, en dagslön. De som hade arbetat hela dagen och burit dagens hela och fulla börda blev arga på det de upplevde som orättvist. Jesu svar är fascinerande. Han hänvisar till att han kom överens med alla om deras lön och ger dem därmed en rättvis lön. Hans utgångspunkt är hans godhet emot de som inte hann arbeta hela dagen.

Även om de inte hade arbetat tolv timmar, behöver de på samma sätt som alla andra samma mängd pengar för att leva och bo. Han mäter upp lönen inte ut ifrån vad de hade presterad, utan utifrån sin GODHET. Paulus säger om Guds försörjning och ekonomiska välsignelse för den troende: "Så skall min Gud, EFTER SIN RIKEDOM på ett härligt sätt i Kristus ge er allt vad ni behöver."

Guds gåva ges som ett gensvar på vår tro. Lönen i himmelen ges därför att vi har böjt oss, ödmjukat oss inför Herren, bekänt våra synder, omvänt oss från vår onda väg och för att vi bejakar helgelse. Men lönen är ändå baserad på Hans godhet. Den ges i förhållande till hans godhet, inte i förhållande till min svaghet eller misslyckande.

När vi faller, när vi misslyckas, när vi till och med inte vill göra det goda finns hans godhet och nåd där och hjälper oss att vilja göra det goda. I filipperbrevet 2:13 skriver Paulus: Ty Gud är den som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske."

Låt inte tidigare misslyckanden hindra dig från att idag göra Guds vilja! Låt inte tidigare fall hindra dig idag från att bejaka Guds bästa för ditt liv idag! Låt inte besvikelse över dig själv eller andra styra ditt liv mot en mörk horisont, utan låt Guds godhet och Guds nåd kalla dig till nya beslut, till ny överlåtelse och till att på nytt leva fullt ut för honom! Himmelen väntar, lönen väntar - därför att Gud är god!

Önskar alla vänner en underbar söndag!


Om du inte är på gudstjänst idag kan du följa Ulf Ekman predika på Livets Ord. Klicka här.

Hur många besökare?

Tack till alla som besöker min blogg och tar tid att läsa mina inlägg. Och speciellt ett stort tack till alla som gör bloggen levande genom att kommentera det jag skriver. Jag har undrat på hur många besökare min blogg egäntligen har genom en vecka och månad. Nu tänkte jag ta reda på det och har installerat en räknare. Räknaren finns längst ned på sidan. Är du nyfiken på hur besöksantalet ser ut per vecka och månad är det bara att klicka dig in på min blogg, skrolla längst ned på sidan och följa utvecklingen.

Wednesday, January 28, 2009

Länge leve Israel och det judiska folket!!!!

Sitter just nu med starka intryck efter att ha varit på minneskväll över förintelsens offer på Livets Ord. (Klicka her för att se minneskvällen)
Kvällen anordnas i förbindelse med minnesdagen av befrielsen av Auschwitz 27 januari 1945.

Närmare 1000 personer var närvarande och fick lyssnade till fyra talare som förutom att lyfta fram förintelsens fruktansvärda grymhet också kopplade detta till den antisemitism som idag gör sig mer och mer gällande. Talare var Ulf Ekman, Cecilia Wikström som är riksdagsledamot för fp, Förenade Israelinsamlingens hedersordförande Franz T Chon och Israels ambassadör i Sverige Benny Dagan. Mellan talan fick vi också tas del av och lyssna till god klassisk musik framförd av några från Livets Ords orkester.

Utanför Livets Ord hade en liten grupp samlats för att demonstrera. De ropades och skrek. Även inne under själva mötet fanns det personer som störde minnesmarkeringen över förintelsen av 6 miljoner judar. Dessa pöbelaktiga och bråkiga personerna fördes snabbt och smidigt ut ur kyrksalen.

Men det var en kuslig upplevelse att sitta och lyssna till berättelser om antisemitismen från Europas 30-tal och sedan själv uppleva aningarna till detta under själva minnesstunden. Bara under januari månad har det varit flera antisemitiska dåd ägt rum i Sverige. Det får vi inte tolerera i Skandinavien. Antisemitismen måste bekämpas. Inte alltid visar den fram sig öppet och osminkad. Den kan vara förklädd i anti-israelism, anti-sionism. En av talarna berättade hur de första antisemitiska signalerna började göra sig gällande i Tyskland under 20 och 30-talet. Det började med bojkott at judiska varor. Idag hör vi samma antisemitiska förslag från speciellt vänstergrupper om bojkott av israeliska varor. En annan variant är Bert Karlssons förslag om att bojkotta Israel i EuroslagerFestivalen.
Vi säger nej tack till antisemitismen!
Vi håller inte tyst. Låt oss höja våra röster och frimodigt tala och agera emot alla former för denna ondskefulla och fula företeelse. Och låt oss högt och frimodigt försvara det judiska folket och Israels rätt att existera.

Länge leve Israel och det judiska folket!!!!

Friday, January 23, 2009

Mer pingis-nederlag

Idag förlorade jag två matcher mot min son Daniel i pingis. Jag var chanslös. Det jag fruktade har kommit över mig - och snabbare än jag trodde...
/Remi

Thursday, January 22, 2009

Ett fyrfaldigt leve för familjen!

Ett av barnen fick ett mini-pingisbord till julklapp. Till att börja med vann jag rätt enkelt. Men med veckorna som gått har det blivit svårare och svårare. Nästan varje dag kör jag och några av barnen matcher. Fortfarande vinner jag de flesta men det dröjer nog inte länge innan mina segrar bara är ljuvliga minnen. Här om dagen förlorade jag rejält...

Förresten är tiden med familjen det roligaste jag vet. Våra måltider är fyllda av liv. Fem barn som alla har något att berätta. De minsta står av och till på stolarna i sin iver när de skall berätta saker som hänt under dagen. Av och till känns det som om en orkan blåser in under middagen när alla pratar i munnen på varandra. Men det är fruktansvärt roligt och stimulerande.

Glädjen över att varje dag bli önskad välkommen hem av de mista barnen efter en lång arbetsdag är obeskrivlig. Att se deras glada ansikten idet de visar fram något de byggt eller gjort fyller mig med ny energi. Familjen är något dyrbart och barn är verkligen en gåva från Herren. De är värde att tas väl hand om.

Vårt samhälle behöver familjen, med mamma, pappa och barnen, som byggstenar för att vara ett välmående land. Utan familjen blir individen inte fria och lyckliga, utan vilsna och utlämnade. Utan identitet och trygga ramar söker ungdomar frid, samhörighet och lycka den inte är att finna. Detta blir istället en farlig grogrund för våld, ideologisk extremism och experimenterande med alkohol och droger.

Därför säger vi ett NEJ till politikernas experimenterande med familjen. Den är för värdefull för det. Ingen vet inte konsekvenserna av det politikerna nu gör. Äktenskapet är mellan mannen och kvinnan. Barn är biologiskt sätt frukten av en man och en kvinna. Låt därför naturen (och Guds skapelse) sätta ramen kring definitionen av familjen. Jag tror inte att Gudrun Scymans ”död åt familjen”-agenda är attraktiv för någon vättig människa. Eller att riksdagens omdefinition av äktenskapet kommer att ge oss det Sverige de flesta vill ha.

Gud välsigne familjen!
Gud välsigne äktenskapet (mellan mannen och kvinnan)!
Och Gud välsigne alla hemmafruar som investerar tid och försakar sina egna "karriärer" för barnen och familjens skull.

Ett fyrfaldigt leve för familjen! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Friday, January 16, 2009

Anonyma kommentarer

Framöver önskar jag att de som kommenterar inte gör det anonymt. Jag skriver mina inlägg i full offentlighet. Jag förväntar då att de som vill kommentera eller fråga gör det utan att gömma sig. Anonyma kommentarer kan komma att tas bort i framtiden. Hoppas på förståelse för detta.
/Remi

Thursday, January 15, 2009

Livets Ord University och en ny generation unga predikanter

Skandinavien behöver en ny generation predikanter. Inte så att de vi har inte behövs eller att de inte är bra nog. Nej, det är bara att konstatera att vi behöver en ny våg av unga predikanter som är brinnande, passionerade, rena och visionära. I alla tider har Gud rest upp predikanter, pastorer och bibellärare som har betjänat Kristi kropp. Idag när församlingar läggs ned, församlingsarbeten går till mesta dels ut på att uppehålla verksamheten eller rädda det som räddas kan, då behövs ledare med visioner! Det som behövs är inte bara duktighet eller mänsklig entreprenörskap, utan himmelska visioner. Inte bara en enstaka ledare här eller en enstaka predikant där som hör från himmelen, som rör sig i det profetiska eller drivs av en himmelsk syn. Nej, låt oss tro Gud för, be och älska fram en hel skara av unga predikanter som inte lever för popularitet eller prestige, utan lever för att se ett förvandlat land och ett förvandlat Europa.

För att detta skall kunna bli möjligt måste det finnas miljöer där gåvan i dessa människor kan upptäckas, upplivas och uppbyggas. Livets Ord är en sådan plats. Församlingen har under 25 år upplevd en fantastisk tillväxt under Pastor Ulf Ekmans ledning. Det finns en kraft i arbetet som gör att det ständigt breder ut sig. Speciellt på våra missionsfält ser vi en enorm expansion. Klimatet här i Skandinavien och Väst-Europa är lite annorlunda. På samma sätt som Paulus upplevde mirakler av "ovanligt" slag i Asien, var mottagandet av evangelium i Athen lite annorlunda. Evangelium bröt igenom i Athen också, men inte på det explosiva sättet som i Efesos.

Nu upplever vi också i Uppsala en spännande tid. Evangelium når hela tiden ut till nya människor. Folk blir frälsta, hjälpta och kommer med i församlingen. Vår bästa tid är nu och framför oss!!!!!

En av de saker som fyller mig med förväntan inför framtiden är våra studenter vid Livets Ord University(LOU). Jag själv är en frukt av detta universitet. Och jag är så tacksam för privilegiet jag fick av Herren, som kallade mig hit i 1996, att jag fick studera vid LOU. De fem åren jag studerade formade mig för resten av mitt liv.
Våra unga studenter är underbara kristna. De är överlåtna, hängivna, brinnande och intellektuellt skärpta. När studenterna samlas på sina chapels är Guds närvaro så påtaglig, intensiteten i bönen är fantastisk och lovsången ljuvlig. Vid LOU tränas och formas de för att bli allt Herren har kallat dem till. I dem ser jag kommande predikanter, bibellärare, missionärer, evangelister och pastorer. Vi kommer att se många av våra studenter i framtiden stå i stora, fruktbärande arbeten i Skandinavien och ut över hela världen.

Om Herren har kallat dig till tjänst. Om det finns en gryende predikant eller pastorsgåva i dig - kom till Livets Ord University! Kom och bli tränad, kom och bli formad, kom och bli fylld av Guds Ord och den sunda läran. Om du känner någon du tror bär på en kallelse, uppmuntra dem att komma till vårt universitet. Be för dem och hjälp dem gärna finansiellt. Här finns en miljö som väcker till liv och formar deras gåva!

Gud välsigne Livets Ord University och dess studenter!!!!!!!!

Wednesday, January 14, 2009

Konspirationsteori-leken - om broderns flis och den egna bjälken

Det finns mycket att säga om vem som har det skarpaste tonläget, de syrligaste inläggen och de hetsigaste kommentarerna i enhetsfrågan. Vissa bloggare känner sig som martyrer bara någon skulle i allmänna termer säga något som de tror kanske möjligtvis kunna gälla dem själva.

Jag tycker inte att Ulf Ekman är obalanserat eller att han överdramatiserar. I förhållande till hur Livets Ords kritiker skriker och skrålar(om man nu kan göra det i det skrivna mediet) tycker jag det är milt sagt märkligt att påstå något sådant. Själv kan man tillåta sig att påstå alla möjliga saker. Själv slukar man rykten råa. Själv hetsar man och förmätet beter sig som "profet" idet man menar sig veta vilka dolda motiv Ulf Ekman egentligen har. Men när Livets Ord-pastorn kommenterar detta ylar man ut sin "martyriska smärta" och dömer ut Ekmans tonläge eller påpekar hans för skarpa ord. Innan man börjar peta i andras öga för att påpeka att de ser en flis, borde de titta sig i spegeln och först dra ut sin egen bjälke.
Samtidig som det ropas efter sakliga svar, svämmar bloggarna över av konspirationsteorier. Samtidigt som man kräver uttömmande svar, vältrar man sig i osakligheter själv. Samtidigt som man kritiserar och demoniserar Livets Ords ledare (påstående om hemliga och svekfulla agendor som skulle göra dem till lögnare), förfasar man sig över att själva bli utsatt för kritik och granskning.
Hur skall man svara när någon målar upp en fantasibild och vill att man skall svara på detta som om det var verklighet? Det är säkert roligt att leka konspirationsteori-leken för dem som är med i den. För oss som står utanför och ser på är det bara pinsamt, barnsligt och patetiskt.

Saturday, January 10, 2009

SEGER ! ! !

Livets Ords pojkar 98 spelade innebandy match idag mot SAGA. Eftersom min son spelar på laget var jag där. Vilken härlig match! Det var sååå roligt att vara i Allianshallen idag. Stämningen var hög och båda lagen hejades fram av ivriga föräldrar och familjer. Det ropades och jublades! Och när bollen stutsade mot mål-ribban och utanför gick det ett sus av förtvivlan(på ena sidan) och lättnad (på andra sidan) på läktaren.
Livets Ords suportrarna jublade högast idag och flest gånger. Det var en jämn oct intensiv match som slutade 3-1 till Livets Ord!!!!!! Grattis till Livets Ords "Pojkar 98" med segern!

Herrarnas A-lag vann också sin match idag. Ett stort grattis till Thomas Bäckman och hela laget!

Friday, January 9, 2009

Ungdommer - nåtid og framtid!

Jeg husker hvordan jeg som ung tenåring kunne irritere meg over de voknes prat om at ungdommene er FRAMTIDEN. I forbindelse med at vi hadde värt på leir og mött Gud eller det var konformasjonsfeiring i menigheten kunne pastoren eller en av menighetslederne ofte si noe i stil med at: "Det er herlig med ungdommene, de er framtiden!" Det var jo godt ment. Og de sa nok dette mest for vår del, for at vi skulle kjenne at de voksne var glad for at vi fanns der.

Men grunnen til at jeg ble irritert var den at jeg opplevde betoningen på "framtiden" som en underliggende misstro på at vi kunne duge og väre til nytte nå, idag. Det föltes som at de voksne ikke regnet med oss tenåringer så lenge vi var unge. Ungdomstiden ble en ventetid på at vi skulel bli voksne og da bli brukbare for menigheten og Gud. Jeg satt i benkeradene og önsket at noen skulle tro på meg der og da. At noen skulle tro at jeg kunne bidra nå. At jeg som ung tenåring kunne bety noe for noen mens jeg var tenåring. Jeg ville tjene Gud og önsket å bli brukt av Gud som ung.

Da trosundervisningen nådde Skandinavia med kraft på 80-tallet ble den det jeg lengtet etter. Der fikk jeg höre at Gud ville bruke meg. Jeg kunne kjenne Gud. Jeg kunne höre fra Gud. Jeg kunne bli brukt av Gud NÅ! Alder betydde ingen ting. Gud leter etter tro. Og der han finner troen gjensvarer han med sin kraft! Josva, David, Daniel og Timoteus ble mine forbilder. De var unge menn som Gud brukte mens de var unge.

Tenåringer er ikke bare en resurs for framtiden! De er vår resurs nå, idag! Om ikke menigheten oppdager resursen og potensialet i de unge og framelsker dette kommer vi til å miste den generasjonen. Men om vi tror på de, utfordrer de og gir de tillit og ansvar kommer de til å vokse, modnes og de kommer til å kunne ta evangeliet til sin generasjon - noe vi ikke kan på samme måte.

La oss tro på de unge og forlöse de inn i oppgaver og ansvar. Ungdommene er ikke bare framtiden de viktige og betydningsfulle nå, idag!!!!!!! Blås stövet av trosundervisningen. Tenn opp igjen iveren og entusiasmen over Guds löfter. De unge er rede til å springe med dette. Er vi rede til å gi dem den tilliten?

Halleluja for alle våre tenåringer!!!!!!

/Remi

Tuesday, January 6, 2009

2008 - tankar om året som gått

Det är naturligt och bra att stanna upp inför ett nytt år och tänka både bakåt och framåt.

Det första många tänker på när det gäller det förra året är finanskrisen. Många har skrivit mycket om ämnet. Jag skall inte kommentera den mera än att säga att jag tror att den kanske kommer att avta i intensitet och att det kommer kanske at se lite bättre ut ett tag, men sen tror jag att det blir värre, mycket värre än det vi nu ser.

Det andliga skeendet i Skandinavien är mångfacetterad. På ena sidan en ny ung generation som tar för sig, reser sig ut ur likgiltighet och predikar frimodigt om Jesus. Den kristna elev och studentorganisationen "Ny Generation" i Sverige har under förra året fortsatt att växa. Deras enorma tillväxt representerar enskilda tonåringar som står upp för Jesus på sina skolor.

Vi hade den stora "Jesus-manifestationen" i Stockholm i maj, där tusentals kristna från alla sammanhang kom tillsammans för att lyfta upp Jesus. Det var ett trendbrott i Sverige. Båda att så många samlades och att så många kristna samfund och kyrkor gjorde något ihop. Ett stort HALLELUJA!!!!

Men samtidigt som den helige Ande verkar fram enhet i Skandinavien och ut över hela världen, finns det tyvärr bakåtsträvare som på grund av sin egen fruktan, sina fördomar och okunskap sprider rykten eller kokar ihop alla möjliga konspirationsteorier. Dessa människor tror sig veta alla möjliga saker om till exempel Livets Ord och Ulf Ekmans "dolda" agendas. Om det inte hade varit så fruktansvärd tragiskt kunde man ha gett dem diplom för stor fantasirikedom.

En annan sak som inom kristenheten är framväxten av en liten och marginell grupp av extrema Israel-romantiker som i sitt bejakande av det judiska har lämnat centrala kristna läror. Att dem firar Sabbaten till fördel för söndagen och nitälskar för andra judiska högtider är en sak. (Det tragiska är att dessa som är hednakristna försöker vara mer judiska än det de messianska troende är själva i Israel…) Men det som är allvarligt är att de förnekar Jesu gudomlighet. Jesus är inte fullt ut Gud och med det förnekas också läran om treenigheten. Och med detta placerar de sig själv tillsammans med gamla irrläror. Att de har TV-tid på kristna kanaler och sprider sin förkunnelse är beklagligt. Där borde de ansvarige se till att plocka bort deras program så att inte svaga och lättlurade själar dras med i deras villfarelse.

Det var lite om 2008… Jag återkommer med tankar om 2009.

Sunday, January 4, 2009

Kom helige Ande!

Predikade idag på gudstjänsten på Livets Ord. Vilken underbar församling!!! Jag bara älskar den. Självklart gör du det, kanske du säger. Du är ju pastor där. Ja, jag är en privilegierad man som får vara med i ett så fantastiskt team av hängivna ledare, duktiga predikanter och överlåtna pastorer. Det finns ingen bättre församling att predika för än Livets Ord i Uppsala. De är öppna, entusiastiska och samtidigt som man kan gå lite djupare när man undervisar. Halleluja för denna underbara församling!Tillbaka till predikan idag. Jag talade under rubriken, "Kom helige Ande!" Började först i ren glädje att betona(med rop och skutt...) att Gud bor i oss i all sin fullhet!!!! Gud den helige Ande bor och verkar i oss. Han är Hjälparen som hjälper oss och för oss in i en varm, kärleksfull och trosfylld intim relation med Fadern och Sonen. Avslutade med att tala kort om Andens gåvor. Hur de är uttrycket för den helige Andes verksamhet. Verksamhet - i bemärkelse av hans energi. Den kraft som er verksam när Gud gör mirakler. Där Anden är verksam, där verkar han mirakler!!!!!! Efter predikan bad vi pastorer för de som längtade efter att Andens gåvor på nytt skulle verka i och genom deras liv. Underbart!!!!

Kom Helige Ande!!!

tv.livetsord.se kan du se hela predikan.

GOD BLESS!
Remi Höidahl